In ce moneda este bine sa tii banii castigati din greu

Ne uităm cum, pe zi ce trece, leul nostru se devalorizează, lucru care ne dă de gândit. Cum nu este momentul pentru a face un credit, întrebarea care se pune este: ce facem cu banii economisiti?

Ii ținem la ciorap sau îi punem sub formă de economii la bănci? Dacă este să ne gândim la economisirea în lei, primul lucru care ne vine în cap este acela că dobanda nu acoperă nici inflația.

Ideea următoare ar fi aceea a economisirii în euro, dolari, lire sterline sau în franci elvețieni, care au avut o evoluție spectaculoasă în sens pozitiv. Dacă este să studiem ofertele diferitelor bănci și vom calcula dobanda și comisioanele, vom ajunge lesne la concluzia că atât cât depui, cam atât vei lua și peste 1 an.

Dacă moneda respectivă o va lua în jos, vei pierde, logic. În cazul în care va crește, îți vei păstra economiile intacte. Într-o piață atat de volatilă, mereu în schimbare, nici nu mai știi ce variantă să alegi. Mizând pe pe un leu care își va reveni din cădere, se poate avea în vedere și depozitul în lei.

Una dintre metodele la care au apelat multe persoane este aceea a unor investiții imobiliare. Însă, aici unii au pierdut mizând pe creșterea continuă a prețurilor din perioada 2007-2008. Prin 2012, prețurile au scazut, iar cei care au avut bani de investit trebuind să aștepte o nouă creștere de prețuri.

O altă variantă, ce presupune și blocarea banilor, dar și un anumit nivel de risc este aceea a cumpărării de acțiuni. Companiile care au scos acțiuni pe bursă pot înregistra un profit, distribuit sub forma de dividende. Dacă valoarea acțiunilor va scădea sau firma are probleme financiare, este un risc deja asumat.

Analizând toate aceste lucruri, nu îți rămâne decât să te intrebi: în ce se pot investi banii, în ziua actuală, fără un grad ridicat de risc?

In ce moneda este bine sa tii banii castigati din greu
Derulează în sus